1914 van dag tot dag
Honderd jaar geleden was het 1914. Niemand wist wat er zou gebeuren, de 31 jaar die daarop zouden volgen. 31 jaar die de samenleving van mensen volledig op z'n kop zou zetten. Een definitieve afrekening met de in de middeleeuwen gegrondveste ideeën, regeringen, monarchieën en leefstijlen. Een soort Franse revolutie in het groot.

Op deze plek wil ik vanaf 28 juni dagelijks verslag doen van wat er gebeurde, honderd jaar eerder. Was de aanslag op de neef van de Oostenrijkse keizer Franz Josef in Sarajevo echt de aanleiding voor een wereldbrand, die maar niet kon worden geblust? Was het een komeet die insloeg, of was het het voorspelbare vervolg op wat in de 19e eeuw al was voorbereid? Leidt bijvoorbeeld de industriële revolutie logischerwijs tot nationalisme en socialisme en uiteindelijk tot oorlog? Niets is wat het lijkt. 'Elke dag' verslag doen zal ook niet lukken, maar ik hoop dat je het gevoel krijgt hoe lang het duurde tussen het 'startschot' en het daadwerkelijke begin van die maffe oorlog.

2014, 12 mei
Contactgegevens
MG Redacties BV
Redactiebureau in Rotterdam
biologie churchill columns darwin duitsland engeland evolutie ferdinand frankrijk hitler moord new york nicholas nicholas ii oorlog oostenrijk-hongarije ottomanen pim rusland sarajevo ultimatum warschau wilhelm wilhelm ii