Captain Scarlett
1996, maart

Wat een ellende in die tankvaart. Nog even en er is alleen nog maar overcapaciteit. Dan moeten twee tankvaartondernemers miljoenen per ton premie betalen om de rest van de vloot te slopen. Reken maar dat daarna de vrachten omhoog gaan. Vooral die van schrootvervoer.
Vóór 1988 werd wat aangerommeld met oplegregelingen, conventies en wat lukrake regionale sloopregelingen. Kostte allemaal alleen maar geld en het vrachtenpeil begon al in de jaren zestig aan een val die zich nergens door laat stoppen. De reders wisten niet hoe snel ze hun dure vloten moesten verkopen aan de kapiteins en aan beginnende ondernemers met een grote-stappen-snel-thuis-bedrijfsfilosofie.
Maar acht jaar geleden kwam de tankvaart eindelijk echt in opstand. Eerst een 'spontane' stillegregeling, waar een groepje varende ondernemers al protesterend hun gal kon spuwen tegen de media, die dachten zo vlak na Granaria weer een paar slachtpartijen te kunnen verslaan. Een bittere pil, en niet alleen voor de media. Die snapten eigenlijk niet wat er aan de hand was. Knokken voor het behoud van een toerbeurtsysteem, daar hadden ze wel mee om leren gaan inmiddels. Maar wat te doen met vrije jongens die - nota bene geweldloos - vroegen om strakke regelgeving? Bitter vooral voor de vrije jongens zelf, die nauwelijks bijval kregen van hun collega's en als dat al gebeurde, woorden inhoudsloos bleken. Ik zie die vijf schepen nog bij Werkendam liggen op een dinsdagmiddag, terwijl elk kwartier een collega vrolijk zwaaiend voorbij komt varen, geladen en vooral niet van zins stil te gaan liggen. Over de marifoon: even m'n reisje afmaken jongens. Succes! De ballen.
Een maand later was iedereen weer gaan varen. Je houdt het stilliggen niet vol als 98 procent van de vloot bestaat uit outsiders. Er werd in Den Haag een persconferentie belegd in het Perscentrum Nieuwspoort. Het ging zo slecht met de tankvaart, er dreigde gevaar voor de veiligheid. De tankvaarders vielen van vermoeidheid in slaap achter het roer. Dat was natuurlijk een stom argument. Je gaat toch niet je eigen bedrijfstak in diskrediet brengen voor de uiterst geringe kans dat iemand 'er iets aan kan doen' dat de vrachtprijzen zo laag zijn. Gelukkig ging de boodschap aan de landelijke pers voorbij. Die vroeg zich hooguit af wat de vervoersbond FNV hiervan vond. Zielige slaperige werknemers zijn voer voor krantenlezers. Het ging alleen niet om werknemers.
Stom argument of niet, sinds die hopeloos mislukte acties uit 1988 heb ik geen nieuwe geluiden meer gehoord in de binnentankvaart. De koude sanering is in de tankvaart natuurlijk allang begonnen. En zoals door velen voorspeld: het is wel rillerig koud maar er wordt niets gesaneerd. Wat in de tankvaart gebeurt doet me denken aan de science fiction poppenserie Captain Scarlet van 30 jaar terug. Scarlet moet niet worden verward met het personage uit de film Gejaagd door de wind (over de tankvaart vóór de uitvinding van de motorschepen). Scarlet is namelijk een kleur, in fatsoenlijk Nederlands: scharlaken. Zelfs zo fatsoenlijk dat kardinalen hun zondagse kleren ervan maken. Alle helden uit de bewuste poppenserie hadden een kleur als naam. Maar Captain Scarlet was heel bijzonder. Hij ging iedere aflevering dood, maar door een mysterieuze macht kon hij altijd weer opstaan uit diezelfde dood. Hij zei niemand iets over die macht. Er ging altijd een rilling door de kleine kijkertjes van toen als de stoere Captain Scarlet na een vernietigend ongeluk weer in levende lijve ten tonele verscheen.
Een soortgelijke rilling gaat door de tankvaartondernemertjes van nu als tankvaartondernemers die eerst failliet waren weer terugkomen op de markt met een failliete tanker die ineens niet failliet meer is. Gelukkig weet iedereen welke mysterieuze macht hier aan het werk is. Maar alle stoere captains in de tankvaart zwijgen. Misschien had Captain Scarlet ook wel een hypotheek lopen bij zijn mysterieuze macht. Ja, dan laat je hem natuurlijk niet dood gaan. Een beetje mysterieuze macht is wel wijzer.
Contactgegevens
MG Redacties BV
Redactiebureau in Rotterdam
columns computers 0 archeologie bytes darwin dhc digitaal dna economie evolutie fortuyn hitler jawoord jura leefbaar moord new york olie oorlog pim thuisfluiter warschau willem van hanegem