Minister Dino
1997, maart

Trots als we zijn op onze beschaving, past ons wel enige bescheidenheid.
Over honderdduizend jaar is er niets van deze beschaving over, sterker nog: er is niets meer van terug te vinden. Niet van wat we in het Westen fabriceerden, niets van de Amerikaanse ‘beschaving’ en al helemaal niets van de Griekse of Egyptische beschavingen (vergaan met de musea in het Westen).
En denk erom: er is ook niemand meer die weet wie of wat wij waren.
Ik geef toe: het is nog wat ver in de toekomst, maar regeren is vooruitzien en de top van het ministerie van Verkeer & Waterstaat is gegarandeerd al in onderhandeling met onderzoeksbureaus over welk achterhaald spoorsysteem de werkgelegenheid van de nieuwe generatie NS-personeel (en die van de onderzoeksbureaus) over honderdduizend jaar moet garanderen. Lang hè? Maar toch: al zou onze beschaving zo lang standhouden, dan nog ben je op de geologische tijdschaal onzichtbaar. De laag aardkorst die in dat tijdsbestek wordt gevormd, is te dun om over pak weg 65 miljoen jaar nog herkenbaar te zijn. Mochten er tegen die tijd archeologen zijn, dan herkennen ze een periode van een miljoen of vijf jaar, waarin ze zien dat er primaten (apen en mensen) hebben geleefd. Maar van een beschaving geen spoortje meer. Kijken we echter vanuit het nu 65 miljoen jaar terug, dan zien we dat er dinosauriërs leefden. Letterlijk betekent dat woord: verschrikkelijke hagedissen. Indrukwekkende wezens met een laag aaibaarheidsgehalte. We hebben alleen een paar (enkele duizenden) skeletten van ze teruggevonden, hoewel er vele miljarden van die beesten moeten hebben geleefd. Zachte weefsels – zoals de huid, spieren, etc. – hebben de tand des tijds niet doorstaan, dus we weten bijvoorbeeld niets van hun kleur. Meestal stellen we ze groen voor, omdat die kleur veel in de natuur voorkomt en een schutkleur bij hagedissen tegenwoordig heel gangbaar is. Maar toen waren ze gigantisch groot, angstaanjagend en hadden ze geen schutkleur nodig. Misschien waren ze wel paars.
We weten dat ze 65 miljoen jaar geleden betrekkelijk plotseling zijn verdwenen. Waarschijnlijk als gevolg van de inslag van een gigantische meteoriet, waardoor de lucht op aarde duizenden jaren lang vergiftigd was en vele planten- en diersoorten de geest gaven. Maar wat nou als die dino’s de laatste honderdduizend jaar van hun bestaan een beschaving hadden opgebouwd gelijk aan de onze? Waarom niet? Een beetje achter elkaar aan rennen, voortplanten en elkaar opeten gaat op den duur toch ook vervelen, en onze dino’s wilden zich ook wel eens buigen over problemen als congestie en milieuzorg? Kijk, als dat zo was, zouden we daar niets meer van kunnen zien anno nu. Honderdduizend jaar is gewoon te kort om herkenbaar te zijn in de aardkost, en zelfs de planners van het dino-ministerie van Verkeer & Waterstaat keken geen 65 miljoen jaar vooruit (dino betekent ‘verschrikkelijk’, dat had ik toch al verteld?). De schattingen over de afmetingen van deze dieren lopen uiteen, omdat volledige exemplaren van de skeletten schaars zijn. De forste dino moet de seismosauriër zijn geweest, zo’n meter of veertig lang, vijftien hoog en honderd ton zwaar. Kijk, dan kom je natuurlijk met je logistiek een beetje in de problemen. Het drijfvermogen van een binnenschip om een schipper van deze afmetingen te dragen is nog tot daar aan toe, maar wat denk je van de beenruimte in een truckcabine? Met name de vleeseters (zoals de razend populaire T-rex, twintig meter lang, twaalf hoog) hadden in verhouding grotere hersenen dan mensen. Dat zet te denken. Mochten de wetenschappers er onverhoopt in slagen uit druppeltjes bloed van de dino’s (bewaard door in barnsteen gevangen muggen uit die tijd) alsnog complete sauriërs te kunnen klonen, dan is het misschien een overweging die een tijdje ons land te laten besturen. Die hebben destijds vast fantastische oplossingen bedacht voor de logistiek. Het zou de Tweede Kamer in elk geval geen achteruitgang betekenen. Alleen die beenruimte blijft een probleem.
Contactgegevens
MG Redacties BV
Redactiebureau in Rotterdam
columns computers 0 archeologie bytes darwin dhc digitaal dna economie evolutie fortuyn hitler jawoord jura leefbaar moord new york olie oorlog pim thuisfluiter warschau willem van hanegem