5. De deadline
2002, augustus

Twintig jaar lang werd Verkeer & Waterstaat geleid door een vrouw.
Zo, volgende onderwerp.
Hallo professor Roos, met Mat Herben. Zeg, zou u het leuk vinden om minister van V&W te worden? U bent met vakantie en u rijdt op de snelweg in Frankrijk. U belt toch wel handsfree? O, u staat in de file. Nee hoor, u hoeft geen lid te zijn van de LPF – liever niet, zou ik zeggen. De LPF? Lijst Pim Fortuyn, wat zegt u? Aan uw hart? Sorry, de lijn is niet zo goed. De Boer, is dat uw cardioloog? O, die zou het wel willen doen, maar Edje Bomhoff zit al op Volksgezondheid. Baas van de binnenvaart? O, laat maar zitten dan, we zoeken nog wel even verder. Herintredende vrouwen? Een bejaarde of zo? Nee nee, die hebben we al genoeg in de Tweede Kamer fractie. We willen de jeugd een kans geven in het kabinet en dus zullen we nieuwe leden moeten werven. Is De Boer 53? Dat is wel erg jong voor de LPF.
Hallo meneer De Boer, met Pim Fortuyn. Wat zegt u? Sorry, met Mat Herben van de Líjst Pim Fortuyn. Tja, precies wat u zegt; de geest was even uit de fles – haha. U weet al waar ik over bel en u vroeg zich af waarom ik niet eerder belde. Hoezo, we hebben nog ruim twee uur voor de deadline van Balkellende… Natuurlijk bent u de beste kandidaat van de LPF. Nee, die andere tien waren ook geen lid. Onze opdracht is om de politiek fris te houden en we beginnen bij onszelf – we schudden iedere dag het ledenbestand op. U vindt op onze website het invulformulier. O, dat weet ik niet – www.lpf.nl, denk ik. Waarom u lid zou worden van de LPF. Ach, meneer De Boer, al was het alleen maar om elke dag wakker te worden met de vraag hoe de LPF die dag het nieuws zal halen. Dat heeft u bij de VVD vast nooit gehad. Voor de saaie dagen hebben we altijd nog een Surinaamse staatssecretaris met een dubieus verleden achter de hand. Maar vandaag spant het erom. We zijn ook nog in onderhandeling met Hilbrand Nawijn van het CDA om minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie te worden. Van het CDA – nee, ik ben van de LPF. Nou èn? U moet eens weten hoeveel Pim-stemmers er na de dood van Pim op het CDA hebben gestemd. Ik zie de VVD, het CDA en de LPF als één grote partij; er is zelfs niet één minister die op de LPF heeft gestèmd. De kiezers weten toch nog niet zo goed wie wie is in de nieuwe politiek, en dat willen we graag zo houden. Wat zegt u? U bent geen vrouw. Dat heb ik toch ook niet beweerd, meneer De Boer? U had liever wel een vrouw gezien op Verkeer & Waterstaat? Komkom, we willen aan het eind van de rit nog wel een paar kiezers overhouden. Daarom bent u onze man, en u krijgt wel een vrouw als staatssecretaresse. Nee, ik kom daar niet op terug. Om onze grote leider nog maar eens aan te halen: ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg. Beter m’n mond houden? Zou Pim dàt bedoeld hebben?
Contactgegevens
MG Redacties BV
Redactiebureau in Rotterdam
columns computers 0 archeologie bytes darwin dhc digitaal dna economie evolutie fortuyn hitler jawoord jura leefbaar moord new york olie oorlog pim thuisfluiter warschau willem van hanegem