Tijdgeest 2002
2014, april

In de Binnenvaartkrant hield ik me elke twee weken bezig met een column over de actualiteit, vanuit de binnenvaart, door de bril van de schipper of hoe je het ook noemen wilt. Hoewel ik zelf geen varensmens ben en ook nooit werd verleid om langer dan strikt noodzakelijk was op een schip te vertoeven, had ik het gevoel letterlijk mee te leven met de schippers gedurende de bijna 25 jaar dat ik over ze schreef. In heel veel columns op deze website kom je daar voorbeelden van tegen. Een serie stukjes over Pim Fortuyn in 2002 was wel tekenend voor de manier hoe ik daarmee omging. Net als velen in die tijd leefde ik in de veronderstelling dat er een aardverschuiving in het bestuur van Nederland zich zou gaan voltrekken. Heeft die simpele kogel op die middag van 6 mei daar daadwerkelijk een eind aan gemaakt, of was het sowieso met een sisser afgelopen? Dit jaar honderd jaar geleden – op 28 juni 1914 – was het ook een kogel die juist die aardverschuiving in werking zette. Of was sowieso de Eerste Wereldoorlog uitgebroken in de zomer van 1914? (lees ook: 1914 van Dag tot Dag)
Die onbeantwoordbare vragen maken terugkijken zo fascinerend. In dit hoofdstukje van de website een terugblik aan de hand van columns voor en na de dood van Pim. Ik heb ze niet bewerkt achteraf, misschien vanuit een misplaatst gevoel van respect voor authenticiteit. Wie zal zich bekommeren om mijn columns? Nou, ik.
Als ik het zo teruglees, vind ik dat ik maar weinig diepzinnig met de feiten om ga. Je kan ook even stilstaan bij al die veranderingen als er iemand doodgaat. Uiteraard gebeurt er van alles met en voor die persoon, maar hij geeft door te sterven de wereld een zetje. Het leven gaat door en als het even kan een tikkeltje sneller. Ik heb er nooit aan willen geloven, maar zo bekeken is er dus zelfs heel veel leven na de dood.
Contactgegevens
MG Redacties BV
Redactiebureau in Rotterdam
columns computers 0 archeologie bytes darwin dhc digitaal dna economie evolutie fortuyn hitler jawoord jura leefbaar moord new york olie oorlog pim thuisfluiter warschau willem van hanegem